Zoals ik in mijn vorige blog post had vermeld is het Tiny House project in Den Helder een off-grid project. Er komt geen aansluiting op het gas- en elektriciteitsnetwerk. Ook komt er geen aansluiting op het riolering. Dit klinkt heel vies. Waar moet dan het vuil water heen? Wat moet je doen met je urine en ontlasting?
Poepen en plassen doe je op een zogenaamde droogtoilet. Waarin het poep uiteindelijk terecht komt op de compost hoop (hele goede voedingsbron voor de planten). De urine gaat, samen met het afwas- en douchewater (ook wel grijs water genoemd) door een filter. Het filter zorgt dat het grijs water gezuiverd wordt tot praktisch drinkbaar water. Zo’n filter wordt een helofytenfilter genoemd. Een helofyt is een plantsoort die met de wortels in de waterbodem steekt, maar met stengels en bladeren boven het water uitsteken. Denk hierbij aan riet en gele lis. Dit soort planten zijn ideaal voor een goede zuurstofregeling aan de bodemwater, waardoor allerlei bacteriën hun zuiverende werk kunnen doen.
Op woensdag 1 en vrijdag 10 november regelde woningstichting Den Helder twee cursusdagen. In deze twee dagen gingen we met een groep toekomstige Tiny House bewoners een eigen helofytenfilter bouwen.
Helofytenfilter cursus
Vrijdag 10 november was de voorlopig laatste workshop dag Helofytenfilter bouwen door Fedde Jorritsma. De week ervoor was er al een theoriedag over de verschillende soorten filters en de werking hiervan. Uiteraard is het belangrijk om de theorie te begrijpen, maar met elkaar aan de slag is toch echt het leukst. De te bouwen helofytenfilter bestaat uit vier onderdelen:
- Septictank
- Helofytenfilter
- Controleput
- Wadi
Omdat we, vanwege de off-grid situatie, geen pomp willen gebruiken is het van groot belang dat er een natuurlijk verloop ontstaat. Dat betekend veel, heel veel, meten met de waterpas erbij. De graafmachine deed gelukkig het grove werk. Het filter bestaat uit verschillende lagen, zoals grof lavasteen, fijn lavasteen, lavagruis, zand en schelpen. Dit moet gaan zorgen voor de filterende werking. Een buizensysteem zorgt ervoor dat het water van de septictank in het helofytenfilter stroomt en daarna via het controleput door naar de wadi, waar uiteindelijk schoon water in terecht zal komen.
In het voorjaar zal de laatste praktijkdag plaats vinden, onder leiding van een hierin gespecialiseerde hovenier. Dan zal het filter worden beplant met helofytenplanten, zodat een juist bodemleven onstaat voor de afbraak van de biologisch afbreekbare stoffen in het grijs water. Daarna zal de wadi worden beplant met moerasplanten en zal het totale filtersysteem in gebruik genomen kunnen worden.
Met deze kennis en ervaring kunnen wij een soortgelijk filtersysteem gaan bouwen.