Over mij

IN HET KORT

Meer geluk met minder spullen, daar werk ik graag naar toe. Klein en off-grid wonen daagt je daarin uit om bewuste keuzes te maken. Daarnaast wil ik financieel onafhankelijk zijn, mij kunnen focussen op de dingen die ik belangrijk vind en mij daarin niet constant zorgen hoeven te maken op wat ik verdien.

Den Helder is mijn geboortestad, ik vind het fijn om dichtbij mijn familie te wonen. Ik ben opgegroeid in deze stad en hou van haar mooie natuurgebieden, stranden, dijken en duinen. Een plaats waar je, als je wilt, echt tot rust kan komen.

BIOGRAFIE

In 2013 ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam voor de opleiding Forensisch Onderzoek (FO). Later heb ik een omscholingstraject in de ICT gevolgd, omdat er weinig banen in de sector van FO waren. Nu ben ik werkzaam in de ICT. In mijn vrije tijd ben ik graag actief bezig. Ik ben fanatiek CrossFitter en tegenwoordig ook sport coach bij CrossFit Willemsoord. Naast het actieve leven, houd ik me ook graag bezig met fotografie en websites bouwen.

Op mijn 24ste ben ik op mezelf gaan wonen in de Helderse binnenstad. Ik woonde hier anti-kraak en heb daar zo’n 2,5 jaar kunnen verblijven. Het grote voordeel van het anti-kraak wonen is dat de huur echt spotgoedkoop is. Ik betaalde zo’n €250 euro p/m voor een heel groot appartement. In dat opzicht was ik er echt gezegend mee. Echter heeft anti-kraak ook zijn nadelen. Je leeft in onzekerheid, je hebt weinig rechten en iedere maand kan je laatste maand zijn. Begin 2018 kreeg ik het vervelende telefoontje. Het huis werd weer in gebruik genomen en ik moest binnen een maand het huis uit. Omdat ik toen al in het Tiny House project was betrokken, dacht ik om deze tijdelijke dakloze situatie te overbruggen, door bij mijn ouders te gaan wonen. Helaas bleek het Tiny House project in Den Helder een project van een lange adem te zijn en woon ik op het moment van schrijven (22-07-2020) nog steeds bij mijn ouders. Begrijp me niet verkeerd, ik heb een goede band met mijn ouders, ik kan goed sparen en zit warm en droog, maar toch is het niet wat ik voor ogen had.

SAMEN BOUWEN

Samen met mijn vader ga ik in Den Helder een Tiny House bouwen. Als het ware een uit de kluiten gewassen vader-zoon project, zonder hem zou ik het ook nooit hebben aangedurfd. In het begin dachten we nog om (bijna) alles zelf op te pakken, maar daar zijn we toch van afgestapt (later meer hierover). Het is een heel avontuur en gedurende het traject kom je allerlei mensen en bedrijven tegen die met je mee willen denken. Echter niet iedereen begrijpt het concept en is even enthousiast. Wij waren op zoek naar de echte enthousiastelingen en die hebben we gevonden.

Ik ben Jan, de vader van Chris. Op een periode van 2 jaar na, woon ik mijn hele leven al in Den Helder. Het is hier heerlijk wonen. Ik ben absoluut geen binnenmens ik wandel, fiets en mountainbike graag in de omgeving. Ik werk in de ICT bij de overheid. Naast dit werk en de outdooractiviteiten klus ik ook graag. Ik heb al heel wat geklust en gebouwd in- en rond ons huis.

Met Chris een Tiny House bouwen zie ik dan ook als een enorme uitdaging. Het zal een zoektocht worden naar de grens, wat kunnen we zelf en wat moet je overlaten aan de vakman.

JAN BAKKER

MIJN KIJK OP MINIMALISME, KLEIN WONEN EN BEWUST LEVEN

Niet iedereen snapt de beweegredenen om in een klein huis te gaan wonen. Van jongs af aan had ik al het idee dat ik “anders” wil wonen, niet het conventionele rijtjes huis of twee-onder-een-kap woning. Ik droomde altijd al van het idee om in een woonboot, schip, camperbus of tiny house te gaan wonen. Ik zal mijn beweegredenen toelichten.

MINIMALISME

Geluk zit hem niet in de hoeveelheid bezittingen. Op een gegeven moment denk ik zelfs dat je het tegenovergestelde effect creëert. Meer spullen zorgt voor minder geluk. Je raakt sneller uitgekeken op je aankopen, bent snel afgeleid, sneller verveeld, je hebt een huis vol spullen waarvan je niet meer weet waar je het moet laten, spullen in de garage die nog wel eens van pas zouden kunnen komen en een zolder vol afgedankt rotzooi. Ik wil afstand nemen van deze verzameldrang en alleen spullen kopen die er voor mij toe doen, weloverwogen en waardevolle aankopen.

BEWUST

Ik wil mijn ecologische voetafdruk verkleinen. Hierin ben ik nog verre van perfect en sommige keuzes zijn niet optimaal, maar alles begint met bewustwording.

Bewust van mijn aankopen, mijn energieverbruik, mijn omgeving,

VRIJHEID

Vrijheid komt in allerlei vormen. Voor mij zijn financiële vrijheid en ruimtelijke vrijheid erg belangrijk. Ruimtelijke vrijheid klinkt vreemd, want ik ga Tiny wonen. Maar dat geeft mij uiteindelijk de vrijheid (mede doordat ik niet vastzit aan een dure hypotheek) om te gaan en staan waar ik wil.

Daarnaast heb ik rond de 500 m² aan groen om mij heen en 30 medebewoners die diezelfde hoeveelheid groen om zich heen krijgen, waardoor het project heel ruim, open en groen wordt.