Tiny House

Verder met de buitenkant

Mijn laatste geschreven update is alweer een tijd geleden. Wel heb ik via youtube en instagram mijn best gedaan om de progressie in kaart te brengen, maar vond het nu ook wel weer tijd worden voor een blogpost. We hebben best weer een hoop gedaan aan de buitenkant van het huis.

Het helofytenfilter

Omdat we niet aangesloten worden op de riolering, moeten we op een andere manier ons grijs en zwart afvalwater verwerken. Dit doen wij doormiddel van een septic tank en een helofytenfilter. Bacteriën zorgen er uiteindelijk voor dat, aan het einde van het filter, schoon water komt. In september begonnen met de bouw van het helofytenfilter. Onze overbuurman is ondertussen expert in het bouwen van deze filters en heeft zijn expertise aangeboden. En zo stond er in twee dagen ineens een filter op ons erf. Het filter zelf moet nog beplant worden. Hier komen allerlei soorten waterplanten in, waaronder riet. Deze planten hebben ook een zuiverende functie. Maar dit kan pas wanneer we daadwerkelijk gebruik maken van het filter.

De dakafwerking

In de vorige (video) update heb ik laten zien hoe we het dak hebben geïsoleerd en dichtgezet met OSB platen. Verder zijn we bezig geweest om opstaande randen te creëren en hebben we de zijkanten voorzien van boeidelen. Daarna hebben we het dak afgewerkt met EPDM om het geheel waterdicht te maken. De grootste uitdaging zat hem in het op het dak krijgen van dit enorm zware stuk rubber doek :’) Uiteindelijk is het gelukt met behulp van de bouwsteiger door het loopplateau steeds een paar verdiepingen op te tillen en daar het EPDM op te leggen. Het EPDM aanleggen zelf viel gelukkig reuze mee. Het weer was ons op dat moment gegund, het was een mooie zonnige windstille dag.

EPDM aanbrengen

Verder met het Shou Sugi Ban (zwarthout)

Uiteraard zijn we weer verder gegaan met het aanbrengen van het zwarthout aan de buitenkant. Ook hier zijn we weer een heel eind mee gekomen. Helaas moesten we uiteindelijk de bouwsteiger weer inleveren en konden wij het niet helemaal afmaken. Wat betreft het weer is het huilen deze herfst, alleen maar regen regen regen. Is het toevallig net een mooie droge dag, dan zit ik op kantoor aan het werk. Het is nu echt even wachten op een mooi droog weekend dan kunnen we de steiger weer huren, het hout aanbrengen en de kozijnen verven. Er ontstaat nu langzamerhand wel ruimte in het huis (door het opraken van het zwarthout). Dus als we niet verder kunnen met de buitenkant, dan moeten we onze focus verleggen op de binnenkant van het huis.

Zwarthout aan de balkonkant
Zwarthout aan de balkonkant

Schilderen

Een klus waar we een lange tijd niet aan zijn toegekomen (omdat het wind- en waterdicht maken van het huis prioriteit had) is het schilderen van de kozijnen. Nu hebben we er tijd voor, maar ook hiervoor is het weer heel ongunstig. We moeten het echt hebben van droge dagen met een lage luchtvochtigheid.

Vlog

Deze vlog is al van enige tijd geleden, maar mocht je hem nog niet gezien hebben kijk hem dan maar even 🙂


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

2 reacties op “Verder met de buitenkant”

 1. Hans avatar
  Hans

  Je bent echt al heel ver gekomen Chris! Nu nog hopen dat het weer flink verbeterd.

  Ben je er elk weekend (met droog weer) bezig?

 2. Chris Bakker avatar

  Hoi Hans,

  Inderdaad hopen dat het weer verbeterd, afgelopen herfst genoeg regen gevallen :’)

  Met droog weer ben ik er bijna elke vrijdag, zaterdag en zondag te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *